Energieserviceprovider Innova Energie en Riva Holding hebben een overeenkomst gesloten voor de realisering van zonnepaneelparken voor drie vestigingen van Riva. In totaal gaat het om zo’n 3500 m2 zonnepanelen. Het betreft de vestigingen Peugeot DAVO in Bergschenhoek, Peugeot DAVO in Den Haag en Wittebrug in Den Haag.

Riva Holding is blij met de stap die zij heeft gezet en met de partner die zij daarvoor heeft gekozen. Volgens algemeen directeur Mark van der Kallen van Riva Holding heeft een aantal overwegingen een rol gespeeld bij de keuze om zelf met zonnepanelen energie te gaan opwekken. “De normen voor energiebesparing worden aangescherpt en strenger gehandhaafd. Bijvoorbeeld voor bedrijven die jaarlijks meer dan 200.000 kWh stroom of 75.000 m3 gas verbruiken. De gemeente eist dan dat zij een energiebesparingsonderzoek uitvoeren. En heeft een bedrijf meer dan 250 medewerkers of een jaaromzet van € 50 miljoen of meer en een jaarlijkse balanstotaal van meer dan € 43 miljoen, dan moet je om de 4 jaar een energie-audit uitvoeren”, aldus Van der Kallen. “Dat heeft er alles mee te maken dat de Europese overheid 20% energie wil besparen in 2020. In die ontwikkelingen willen we voorop lopen. En we willen zelfs verder gaan. We besparen door deze investering nu al meer dan 20%.”

Leveren en terugleveren
Belangrijk voor Riva Holding zijn natuurlijk ook de voordelen die met de overeenkomst samenhangen. Van der Kallen: “Een wezenlijk punt is de duurzame energie die we opwekken. Die ligt hoger dan ons huidige elektriciteitsverbruik. Dat betekent dat we het overschot aan elektriciteit aan Innova Energie kunnen terugleveren. Innova Energie hanteert hetzelfde tarief voor levering als teruglevering. Dus het tarief dat wij betalen als we afnemen, krijgen we ook als we terugleveren.” Een punt dat Van der Kallen zeker wil noemen, is de zorg die Innova Energie biedt. “Eigenlijk moet ik zeggen: ontzorging. Innova Energie regelt zowat alles voor ons, aanschaf, bouw, subsidies, tot en met onderhoud en monitoring. Vooral dat laatste is erg aantrekkelijk. Innova Energie blijft 15 jaar betrokken bij het solarpark en als we willen zelfs 25 jaar, inclusief gegarandeerde opbrengst. Door een overeenkomst voor onderhoud en monitoring weten we altijd waar we aan toe zijn en weten we vooraf alle kosten en opbrengsten. Zo komen we nooit voor onaangename verrassingen te staan. Dat is een prettige gedachte.”

Energieserviceprovider
Volgens algemeen directeur Thai Nguyen van Innova Energie is de tijd van alleen maar leveren van elektriciteit en gas voorbij. “Wij zijn meer dan ooit een energiedienstverlener in plaats van louter een energieserviceprovider. Niet alleen stroom en gas leveren, maar ook adviseren, bijvoorbeeld op het gebied van energie besparen, zelf energie opwekken, subsidies, et cetera. Wij helpen ondernemers die energieneutraal willen opereren. Voor hen hebben wij een totaalpakket. Daarin zitten alle noodzakelijke en gewenste onderdelen, van montage, onderhoud, exploitatiegarantie tot en met net- en dakverzwaring. Als energiedienstverlener nemen wij ondernemers energiewerk uit handen, zodat zij zich op hun kerntaak kunnen concentreren: ondernemen.”

A-klasse
Voor het gehele project, inclusief materialen, heeft Innova Energie gekozen voor A-merken. Projectleider Rogier van Rooijen van Innova Energie: “De materialen die wij gebruiken, moeten lang meegaan en betrouwbaar zijn. Dat betekent klasse-A materialen. Hetzelfde geldt voor de partners met wie we samenwerken. Die partners moet stuk voor stuk beschikken over de vereiste certificaten. Voor minder doen we het niet. Daardoor zijn wij de enige in Nederland die volgens de Europese wetten en normen, zoals vastgelegd in NEN-EC-IEC 62446, bouwt. En in het verlengde daarvan laten we onze solarinstallaties door onafhankelijk deskundigen met meer dan 35 jaar ervaring op het gebied van solar controleren. Kortom, we hanteren op elk gebied de hoogste kwaliteitseisen en doen daar nog een schepje boven op. Ook dat is duurzaamheid. En zo bouw je samen ook nog eens aan een duurzame relatie.”

Verduurzamen
Duurzaamheid speelt ook op het gebied van auto’s een rol. Van der Kallen: “Voor de meeste mensen zijn we bekend met de verkoop van traditionele auto’s, maar wat je de laatste tijd ziet, is dat we steeds meer elektrische auto’s verkopen. Daar zit een structureel stijgende lijn in, zowel bij bedrijven als bij particulieren. En al deze eigenaren en rijders willen steeds vaker een eigen laadpaal om hun auto’s op te laden. En dan komt Innova Energie als energieserviceprovider en partner om de hoek kijken.” Volgens Nguyen wordt dat in nabije toekomst een nieuw onderdeel van het dienstverleningspakket van Innova Energie: “Wij gaan onze rol als energieserviceprovider steeds verder invullen. Onze zonnepanelen zijn daar een voorbeeld van. En zonnepanelen in combinatie met laadpalen is onze volgende stap. Onze klanten varen daar wel bij. En ook de klanten van onze klanten, zoals in dit geval. Kortom, we verduurzamen met zo’n aanpak op verschillende gebieden tegelijk.”

Riva Holding
Riva Holding bestaat onder meer uit de Wittebrug Autogroep, Davo Groep en leasemaatschappij Wittebrug Lease. Riva Holding kent vijftien dealervestigingen in de regio’s Haaglanden en Duin en Bollenstreek en omvat de merken Volkswagen, Audi, SEAT, Škoda, Peugeot.

Innova Energie
Innova Energie is de energiedienstverlener voor de zakelijke markt, in het bijzonder ZZP’ers en MKB. Door voor duurzame energie van Innova Energie te kiezen kunnen ondernemers op 3 fronten besparen. Zo profiteren zij niet alleen van blijvend lage tarieven, maar ook van energiebesparende adviezen en een klantvriendelijke service.