Leasefiets? Wij regelen het!

Voordeel van fietsende werknemers

Duurzaamheid

Minder autogebruik is minder brandstofkosten en uitstoot

Loyaliteit

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zorgen voor loyaliteit

Vitaliteit

Meer bewegen zorgt voor verbeterde vitaliteit

Parkeerplekken

Minder auto’s die parkeerplekken innemen

Duurzaamheid

Minder autogebruik is minder brandstofkosten en uitstoot

Loyaliteit

Goede secundaire arbeidsvoorwaarden zorgen voor loyaliteit

Vitaliteit

Meer bewegen zorgt voor verbeterde vitaliteit

Parkeerplekken

Minder auto’s die parkeerplekken innemen

In tegenstelling tot de voormalige fietsregeling is de nieuwe fiets van de zaak voor bijna elke werknemer interessant. Want heeft uw werknemer een leaseauto? Dan past een leasefiets daar gewoon naast. Een OV-kaart van de baas? Ook dan is de leasefiets ideaal om van en naar het station te fietsen.

Hoe werkt het?

Wat kost het mij? En hoeveel extra papierwerk levert het op? Dat zijn de meest gestelde vragen rondom de leasefiets. Wat betreft de kosten zijn er vele mogelijkheden. U bepaalt zelf welk hoe de kosten worden verdeeld tussen werkgever en werknemer. Het hoeft zelfs helemaal geen geld te kosten om uw medewerkers extra voordeel te bieden, terwijl uw werknemers nog steeds een enorm fiscaal voordeel genieten? En van papierwerk heeft u ook al weinig last. Via Wittebrug | Lease regelen wij alles voor u.

Bekijk de meest gestelde vragen

Vitaliteit: fiets je fit en energiek

Wie regelmatig fietst, is fit, energiek, efficiënt en ook nog eens gemiddeld 1-2 dagen minder vaak ziek per jaar. En een zieke medewerker kost al gauw zo’n €300 per dag. Tel uit je winst. Een leasefiets via de zaak past daarmee uitstekend bij een bedrijf dat een goede werksfeer en gezond ondernemen voorstaat.

Bijna alle medewerkers profiteren van een leasefiets

Iedereen in de organisatie een leaseauto gunnen, dat gaat helaas niet. Maar iedereen aan de leasefiets, behoort wél tot de mogelijkheden. Een goede e-bike kost nog geen €75 per maand en u bepaalt zelf of u meebetaalt of de leasefiets alleen beschikbaar stelt. Zelfs zonder uw bijdrage loopt het voordeel voor uw werknemers al op tot 40%.

Goede secundaire arbeidsvoorwaarde

Een bedrijf dat in de huidige krappe arbeidsmarkt nét dat beetje extra weet te bieden wint! Een fiets van de zaak aanbieden of (geheel) op uw kosten, dat gaat snel rond. Bovendien kan de fiets van de zaak prima bestaan naast de leaseauto en de OV-kaart. U biedt niet óf-óf aan, maar én-én. Zo wisselen uw werknemers de auto en het openbaar vervoer af met de fiets.

Duurzaamheid

Een fiets is ruim 30x zo schoon als de auto. Het is dé sleutel naar een groener (mobiliteits)beleid. Dat is voor u als werkgever belangrijk, maar ook werknemers kiezen vaker voor een bedrijf dat oog heeft voor z’n omgeving. En wedden dat uw klanten ook snel zien dat u duurzaam denkt? De fiets werkt zo als positief visitekaartje voor uw onderneming.

Verlaging van sociale lasten

Uw werknemers een fiets van de zaak beschikbaar stellen, hoeft u niets te kosten. Sterker nog, het levert u geld op. Het maandelijkse leasebedrag kan namelijk worden ingehouden op het brutoloon van de werknemer en zo bespaart u gemiddeld 17% aan sociale lasten. Bij een fiets van €2.800 komt dit neer op een besparing tot wel €500 per fiets verspreid over 36 maanden. Let wel, deze besparing geldt tot een maximum premieloon van €55.927

Besparing op kosten

De kosten voor het leasen van een e-bike of een gewone fiets zijn veel lager dan die voor een leaseauto. Dat klinkt vanzelfsprekend. Wat echter vaak wordt onderschat, zijn de tank- en parkeerkosten. Een parkeerplaats kost een bedrijf jaarlijks al snel €1.200, al ben je voor een plekje in een ondergrondse garage soms wel €15.000 kwijt. Op één parkeerplek passen acht fietsen, dus dat gaat hard.

Veelgestelde vragen

Hoe werkt de 7% bijtellingsregeling?

De werkgever telt 7% van de consumentenadviesprijs van de fiets bij het inkomen van de werknemer. Hierop houdt de werkgever loonheffing in. De werknemer vindt deze bijtelling terug op zijn loonstrook. Dit werkt precies hetzelfde als voor de leaseauto. Voor een fiets van €2.500, betaalt de werknemer €175 aan bijtelling per jaar. Dit betekent €175 / 12 = €14,58 per maand. Dit bedrag tel je bij bruto inkomen op, hierover betaal je vervolgens belasting. In de praktijk komt dit neer op een bedrag tussen 5-6 euro per maand.

Wat is het bruto/netto voordeel?
Indien de werkgever niet het volledige bedrag kan of wil betalen, dan kan de werknemer de leasekosten én het service- en verzekeringspakket verrekenen met zijn brutoloon. Je spreekt met je werkgever af dat je tijdelijk vrijwillig brutoloon uitruilt voor de leasekosten. Daardoor daalt het bruto loon waarover de werknemer belasting verschuldigd is en geniet je van een bruto-netto voordeel. Afhankelijk van de belastingschaal van de werknemer geniet hij een fiscaal voordeel van minimaal 25% t.o.v. koop.
Valt het aanbieden van een leasefiets binnen de WKR?

Het voordeel van de nieuwe regeling is dat werkgevers een fiets aan kunnen bieden zonder dat dit ten koste gaat van de werkkostenregeling. De leasefiets regeling valt in zijn geheel buiten de werkkostenregeling, ongeacht of de werkgever de leasekosten betaalt of de leaseregeling alleen faciliteert.

Wanneer gaat de nieuwe wetgeving in?
Op 1 januari 2020 treedt nieuwe wetgeving in werking die het fiscaal een stuk eenvoudiger maakt om als werkgever een fiets aan een werknemer beschikbaar te stellen.
Wat gebeurt er met de mogelijkheid om een fiets vanuit de WKR te betalen?

De mogelijkheid om een fiets vanuit de WKR te betalen blijft bestaan in zijn huidige vorm. Dit is echter niet mogelijk in de leaseregeling.

Wat gebeurt er met de kilometervergoeding?

De onbelaste kilometervergoeding kan uitgekeerd worden in combinatie met de leasefiets, dit werkt als volgt. Voor de afgelegde woon-werkkilometers met de leasefiets heeft de werknemer géén recht op de onbelaste kilometervergoeding. Echter, voor de dagen en/of kilometers dat werknemer met een alternatief vervoersmiddel (eigen auto, OV) reist mag werkgever de kilometervergoeding wel blijven uitkeren. Belangrijk is dat werkgever en werknemer aannemelijk kunnen maken dat deze woon-werk kilometers niet met de leasefiets, maar met de auto / OV zijn afgelegd. Het Ministerie van Financiën laat de wijze van ‘aannemelijk maken’ over aan werkgever om dit met eigen adviseur / belastinginspecteur af te spreken.

Voorbeeld: Werknemer gaat vóór de leaseregeling 5 keer per week met de eigen auto en ontvangt hiervoor kilometervergoeding. Werknemer kiest voor een leasefiets, gaat vervolgens twee dagen per week met de leasefiets en drie dagen per week met de eigen auto. Werkgever mag nog drie dagen per week kilometervergoeding blijven uitkeren.

Wat is de ‘Cafetariaregeling’?

Omdat niet elke werkgever in staat is de leasekosten te dragen kent de leaseregeling ook een mogelijkheid waarin de regeling wel door werkgever wordt aangeboden, maar waarin werkgever geen financiële bijdrage doet. Hierbij betaalt werknemer (een deel van) het leasebedrag zelf door vrijwillig brutoloon uit te ruilen. De Belastingdienst heeft hiertoe een beleidsbesluit opgesteld vastgelegd in de Cafetariaregeling. Hierin geeft de Belastingdienst werkgevers keuzevrijheid over de exacte invulling geven, maar benadrukt dat een aantal punten duidelijk naar voren moeten komen bij uitvoering:

  1. De leasefietsregeling moet duidelijk omschreven zijn;
  2. De fiscale en andere inkomensgerelateerde gevolgen
  3. Wat de gevolgen zijn bij uitdiensttreding van werknemer
  4. Duidelijke afspraken en acceptatie over de tijdelijke verlaging van het brutoloon evenals de tijdsduur en het overeengekomen (lease) bedrag.

Werknemer gaat hierbij akkoord met een tijdelijke verlaging van het brutoloon. Werkgever bepaalt hoe deze uitruil wordt verwerkt in de salarisadministratie en of dit invloed heeft op de hoogte van het vakantiegeld, bonus of 13e maand van werknemer.

Hoe past een leasefiets binnen onze huidige mobiliteitsvormen?

De leasefiets kan aangeboden worden naast de huidige bestaande mobiliteitsregelingen:

  • Naast de leaseauto
  • Naast de ov-kaart
  • Als onderdeel van een mobiliteitsbudget

Daarnaast kun je een leasefiets altijd aanbieden als secundaire arbeidsvoorwaarde.

Wat zijn de grenzen van een fiets van de zaak?

Bij Wittebrug | Lease kun je elke fiets uitkiezen vanaf €499, zolang deze maar twee wielen heeft. Dat mag een stevige stadsfiets of snelle elektrische fiets zijn, maar net zo gemakkelijk kies je voor een mountainbike, racefiets of zelfs een speed-pedelec. En wel zo fijn; werknemers hebben vrije keuze voor nagenoeg alle merken.