Skip to the main content
“Vieze handen krijgen we wel weer schoon!”

Hoe ziet Mark
het vak?

Als automonteur ben je monteur en technicus in een. Automonteur zijn vergt veel kennis in techniek en producten en is een beroep waar vakmanschap een belangrijke rol speelt.
Wil je zelf ook automonteur worden en ben je benieuwd hoe een automonteur zijn werk ervaart? Lees hier hoe een al werkend autotechnicus het vak beschrijft.

Even voorstellen
Ik ben Mark van der Ree en ik ben 30 jaar.
Op mijn 20ste ben ik afgestudeerd als Technisch specialist personenauto’s. Na 5 jaar bij een universeel autobedrijf te hebben gewerkt, ben ik mijn horizon gaan verbreden en ben ik opzoek gegaan naar iets wat meer bij mij paste (een echte autodealer met nieuwe auto’s). Zodoende kwam ik terecht bij Wittebrug, waar ik nu 5 jaar werkzaam ben als automonteur.

De reden waarom
De reden waarom ik automonteur wilde worden is een apart verhaal.
Op de middelbare school had ik altijd als doel om dierenarts te worden. Echter kreeg mijn vader een keer een lekke band met zijn auto en ging hij zelf het wiel wisselen. Dat vond ik zo interessant; daardoor is mijn interesse in het werk van een automonteur ontstaan.

De nodige eigenschappen
Om het beroep automonteur uit te kunnen voeren moet je handig, ruimdenkend en geconcentreerd kunnen blijven werken. Ook moet je snel kunnen schakelen. Soms doe je een onderhoudsbeurt, om vervolgens weer een ingewikkelde storing te moeten oplossen. Je werkt voornamelijk met je handen, maar voordat je aan de auto zit moet je theoretiseren wat het probleem is en wat de oplossing daarvoor is.

De organen
Een automonteur is in mijn ogen een arts, maar dan voor auto’s. Bepaalde onderdelen in een auto kan je vergelijken met het menselijk lichaam. Neem nu de ‘Accu’ dat is eigenlijk het “hart” van de auto, daarnaast het ‘motorblok’ dat je kan vergelijken met de rest van de “organen”. En de ‘brandstof’ is als het ware de “voeding”. De ‘computer’ van de auto zijn net zoals de “hersenen” deze doen al het denk werk.

Elke dag is anders
Het leuke aan het vak automonteur, is dat elke dag anders is. Elke dag staat er iets nieuws op de planning. Neem mijzelf even als voorbeeld, Op maandag heb ik een moeilijk storing waarbij ik heel veel metingen moet doen. Op dinsdag heb ik een elektromotor van een elektrische auto staan om uit te bouwen. Je bent altijd lekker bezig met je handen, maar het administratieve werk hoort er ook bij.
We moeten natuurlijk wel een goed uitgelegde diagnose hebben naar de klant toe, zodat deze ook snapt wat er met hun auto gebeurd is.

Algemene werkzaamheden
Als je in het algemeen kijkt naar de indeling van het werk in een werkplaats, kom je snel uit op onderhoudswerkzaamheden, APK, bandenwissel en het vervangen van slijtage gevoelige onderdelen. Nu elektrificatie een vlucht neemt in de auto-industrie, krijgen we ook meer auto’s waarbij we software aanpassingen moeten doen om problemen op te lossen

Collega’s en functies
Op de werkvloer is het zeer collegiaal en de sfeer is altijd goed. We houden altijd wel van een grapje uithalen bij elkaar, en dat moet ook kunnen tot op zekere hoogte.
In de werkplaats lopen verschillende automonteurs die elk weer ergens anders goed in zijn. Ik zelf ben gespecialiseerd in het oplossen van complexe storingen, met name elektrische voertuigen. Daarnaast kan ik ook een onderhoudsbeurt aan een auto geven of een APK uitvoeren. Het is ook maar net wat het werkaanbod is op de dag.

Mijn toekomst
Ik zie mijzelf in de toekomst zeker nog een aantal jaren functioneren als automonteur. Zeker nu we een stap vooruit doen m.b.t. elektrische voertuigen. Ik ben op dit moment zeer gespecialiseerd op het gebied van elektrische voertuigen, maar dit moet je wel bij blijven houden anders loop je qua kennis snel achter. Daarnaast heb ik ook ambitie om de stap te nemen als leidinggevende, werkplaats chef. En daarbij mijn opgedane kennis ook te kunnen doen overbrengen op andere automonteurs.

Voor de toekomstige automonteurs
Tegen de toekomstige automonteurs wil ik zeggen, het is een mooi vak, waarin je veel kan leren en ontdekken. Je krijgt soms wel vieze handen, maar dit kunnen we altijd weer schoon krijgen door de handen te wassen. Naast het auto vak leer je ook omgaan met gereedschappen e.d., wat je uiteindelijk ook weer in je privé leven kan gebruiken.

Leuk weetje… Wist je dat wij hier speciale ‘sleutel- avonden’ hebben? Je mag dan zelf aan je eigen auto sleutelen in de werkplaats!

 

Lijkt het je gaaf om bij ons te werken?
Kijk dan snel of jouw droombaan hiertussen staat!

Meer blog posts


Lees meer

Rocks-e


Heb je nog geen rijbewijs, maar wel opzoek naar een comfortabele, trouwe vierwieler? De Opel Rocks-e is jouw oplossing! Vanaf € 8.699 rijd jij weg in deze 100% elektrische stadsmobiel!

Lees meer

Een dag in de WerkPlaats


Meld je nu aan voor een plek als autotechnicus bij de nieuwe Wittebrug WerkPlaats en start jouw carrière in de autobranche! Meer weten? Alex vertelt je hoe een dag in…

Lees meer

De nieuwe Lancia Ypsilon


De splinternieuwe Lancia Ypsilon!

Lees meer