Skip to the main content

Beslagen ramen

Hoe komt het?

Een beslagen autoruit, we kennen het allemaal. Super vervelend als je in de ochtend snel naar je werk moet, maar je nog moet wachten tot je autoramen niet meer beslagen zijn… Daarnaast kan het ook echt gevaarlijk zijn als je gaat rijden met beslagen ramen. Het belemmert een groot deel van je zicht. Hoe komt het eigenlijk dat je ramen beslaan? Dat antwoord is eigenlijk vrij simpel. In de herfst en de winter beslaan de ruiten sneller, doordat de koude lucht minder vocht opslaat dan warme lucht. Dit gebeurt vooral ‘s nachts en deze condens wordt vaak veroorzaakt door vocht wat in de kleding zit.

Hoe zorg je er nu voor dat je beslagen ramen zo snel mogelijk weggaan? Gelukkig hebben wij van Wittebrug de gouden tips, die ervoor zorgen dat de condens op jouw ruiten binnen no time verdwenen zijn en die tips zorgen er ook voor dat je het zelfs kunt voorkomen. Ben jij benieuwd naar wat het is? Lees dan snel verder!

Tips van ons!

Er zijn vanuit Wittebrug 9 tips die jou kunnen helpen met het laten verdwijnen en voorkomen van vocht op de ramen:

Tip 1: Zet de airco aan

Als je je auto instapt met beslagen ramen, is het belangrijk dat je als eerst de airco aanzet. Dit zorgt ervoor dat de vochtige lucht die zich in de auto bevindt snel opdroogt. Hierbij is het belangrijk om de blazers op de voor- en achterruit te zetten, zodat deze drogen. Ook als de ramen niet beslagen zijn is het belangrijk om de auto te drogen m.b.v. de airco. Dit zorgt er uiteindelijk voor dat je voorkomt dat de ramen sneller beslaan. Wil je er zeker van zijn dat jouw airco nog goed werkt? Wij kunnen je helpen!

Tip 2: Houd de afvoerkanalen schoon  

Tussen de voorruit en de motorkap, in het zonnedak en soms op de achterkant bevinden zich de afvoerkanalen. Deze raken vaak verstopt door vuil en blaadjes van buitenaf. Dit zorgt ervoor dat het vocht niet meer goed weg kan uit de auto en dit gaat zich ophopen binnen in de auto. Dit zorgt ervoor dat het vochtig blijft in de auto en de ramen dus sneller beslaan. Zorg ervoor dat je de afvoerkanalen regelmatig schoonmaakt.

Tip 3: Vochtvreters  

Er zijn genoeg absorberende middelen die verkocht worden, die ervoor zorgen dat het vocht uit jouw auto verdwijnt. Hierbij kan je denken aan speciale vochtkussentjes die het te veel aan vocht absorberen. Het handige aan deze middelen is dat ze vaak herbruikbaar zijn wanneer je ze even op de verwarming hebt gelegd. Ideaal toch?

Tip 4: Vervang het binnen filter

De filter in je auto, die zorgt voor het filteren van de lucht en dus vuil vasthoudt, kan er uiteindelijk voor gaan zorgen dat de lucht niet meer optimaal kan circuleren. Het is hierbij belangrijk dat je je filter regelmatig vervangt, omdat een vuile filter ook de kans geeft aan bacteriën en schimmels om zich te verspreiden.

 Tip 5: Absorberende middelen

Naast het gebruiken van de speciale vochtkussentjes die er daadwerkelijk voor gemaakt zijn om vocht te absorberen, zijn er ook huis, tuin en keukenspullen die kunnen helpen bij het absorberen van vocht. Het helpt bijvoorbeeld om een zak rijst op je dashboard te leggen. Rijst is een goede absorbeerder van vocht. Ook schijnt het goed te helpen om kattengrind neer te leggen.

Tip 6: Reinig de voorruit vanuit binnen

Het is belangrijk om niet alleen de buitenkant van de auto goed te reinigen, maar ook de binnenkant. Hierbij kan het helpen om ontvettende middelen te gebruiken, denk bijvoorbeeld aan een klein beetje shampoo of afwasmiddel. Deze middelen zorgen ervoor dat de condens niet zo snel meer terugkomt en daarnaast heb je een lekker geurtje in de auto. Een win-win situatie dus!

Tip 7: Houd de auto droog

Het is bekend dat er condens ontstaat in de auto door vochtigheid. Hierbij is het dus belangrijk om het vocht zoveel mogelijk buiten de auto te houden. Let hierbij op je kleding. Doe natte kleding uit voor je instapt en leg dit als het kan zoveel mogelijk in de kofferbak. Dit zorgt ervoor dat het vocht geen kans heeft om in de auto te komen en dit zorgt weer voor een kleinere kans op vochtige ramen. Daarnaast is het belangrijk dat je de vochtige spullen ook niet in de auto moet laten liggen.

Tip 8: Luchten  

Vocht in de auto kan nooit helemaal voorkomen worden en daarom kan het luchten van de auto op een zonnige dag ook zeker geen kwaad. Zet op zo’n dag je ramen een paar uurtjes open zodat het voertuig lekker kan doorluchten. De vocht verdwijnt hiermee weer een stukje extra.

Tip 9: Controleer de rubbers

De rubbers die ervoor zorgen dat ramen en portieren goed sluiten zijn enorm effectief als ze nog van goede staat zijn. Dit is een ander verhaal als deze beginnen te slijten. Dat gaat er namelijk voor zorgen dat het vocht van buitenaf makkelijk in de auto komt, hierdoor krijg jij weer een vochtigere auto. Het is belangrijk dat je regelmatig de rubbers controleert.

 

Dit waren de 9 gouden tips van Wittebrug voor beslagen ramen. Hopelijk heb je wat aan deze tips en kan jij ’s ochtends sneller vertrekken naar je werk! Meer tips bijvoorbeeld over zuinig(er) rijden  vind je hier.