Skip to the main content

Dit jaar viert Volkswagen drie bijzondere momenten in onze gezamenlijke geschiedenis. Het is 75 jaar geleden dat Nederland de eerste exportmarkt van Volkswagen werd.

75 jaar!

Dit jaar viert Volkswagen drie bijzondere momenten in onze gezamenlijke geschiedenis. Het is 75 jaar geleden dat Nederland de eerste exportmarkt van Volkswagen werd. Op 8 augustus 1947 werd er ook een officieel importeurscontract met Pon getekend. Tot slot werd eerder dat jaar, 23 april, door Ben Pon sr. een eenvoudige schets voor bestelwagens gepresenteerd. Niet lang daarna begon Volkswagen met de ontwikkeling van de allereerste Transporter.

75 jaar!

De iconische schets

De Amersfoortse handelsondernemer Ben Pon bracht op 23 april 1947 een bezoek aan de Volkswagen fabriek met schets. Een eerder bezoek in Wolfsburg in 1946 met als doel om Type 1’s te kopen voor import naar Nederland. De Type 1 was een simpele en platte transportwagen. Pon realiseerde zich dat er meer en iets beters mogelijk was. Pon schetste zijn idee. Met dit simpel schetsje wist hij Volkswagen te inspireren tot het bouwen van de iconische Transporter bestelbus. Inmiddels ligt de schets in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De iconische schets

De productie

Het prototype had dezelfde wielbasis als de Type 1. De 1,5 ton bestelwagen beschikte over 25 pk (19 kW). De aerodynamica van de eerste prototypes was niet ideaal. Een windtunnel werd gebruikt om het ontwerp te verbeteren. Het splitsen van de voorruit en aanpassingen aan het dak hebben de aerodynamica fors verbeterd. De productie was na de test door de CEO van Volkswagen goedgekeurd. Twee modellen werden destijds aangeboden. De Kombi en de Commercial. Niet veel later werden er meer modellen toegevoegd, de Microbus en de Deluxe Microbus.

De productie

Wittebrug en Volkswagen

Zoals gezegd bestaan de Volkswagen busjes niet alleen 75 jaar, maar heel Volkswagen bestaat 75 jaar in Nederland. In 1947 is het dealercontract tussen Volkswagen en Wittebrug ondertekend. In dat jaar werden de eerste VW Kevers naar Nederland gehaald en verkocht. Dit begin heeft de succesvolle toekomst van Wittebrug bepaald. Tien jaar later reden ruim 6.000 VW Kevers in de Haagse regio. De samenwerking tussen Wittebrug en Volkswagen hebben tot mooie successen geleid. En er komen als maar mooie momenten bij.

Wittebrug en Volkswagen

Van bus tot Buzz

Niet alleen bestaat Volkswagen 75 jaar in Nederland, maar ook de komst van de nieuwe elektrische ID. Buzz wordt dit jaar gevierd. Volkswagen organiseert de Bus tot Buzz Tour. Van de afgelopen 75 jaar maken 75 van de mooiste en meest bijzondere Volkswagen busjes een fantastische rit. Iedereen die in het bezit is van een Transporter kon zich aanmelden. Van alle aanmeldingen werd een selectie van 75 busjes gemaakt. De Tour gaat van start bij Pon in Leusden. Vervolgens zullen verschillende plekken bezocht worden die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van Volkswagen.

Van bus tot Buzz

Meer blog posts


Wittebrug Maandabonnement


Wat als je áltijd de juiste keuze kon maken? Met het Wittebrug Maandabonnement kan het! Vervoer wat altijd pas bij jouw situatie.

Lees meer

Wittebrug introductieweek


Zó zag de Wittebrug introductieweek eruit!

Lees meer

Het nieuwe Škoda logo is onthuld!


Het nieuwe Škoda logo is onthuld!

Lees meer

Volkswagen ID. 7 komt eraan!


Medio 2023 wordt de eerste elektrische sedan van Volkswagen verwacht. Lees de highlights in deze blog en schrijf je nu in om op de hoogte te blijven!

Lees meer