Skip to the main content

75 jaar!

Dit jaar viert Volkswagen drie bijzondere momenten in onze gezamenlijke geschiedenis. Het is 75 jaar geleden dat Nederland de eerste exportmarkt van Volkswagen werd. Op 8 augustus 1947 werd er ook een officieel importeurscontract met Pon getekend. Tot slot werd eerder dat jaar, 23 april, door Ben Pon sr. een eenvoudige schets voor bestelwagens gepresenteerd. Niet lang daarna begon Volkswagen met de ontwikkeling van de allereerste Transporter.

75 jaar!

De iconische schets

De Amersfoortse handelsondernemer Ben Pon bracht op 23 april 1947 een bezoek aan de Volkswagen fabriek met schets. Een eerder bezoek in Wolfsburg in 1946 met als doel om Type 1’s te kopen voor import naar Nederland. De Type 1 was een simpele en platte transportwagen. Pon realiseerde zich dat er meer en iets beters mogelijk was. Pon schetste zijn idee. Met dit simpel schetsje wist hij Volkswagen te inspireren tot het bouwen van de iconische Transporter bestelbus. Inmiddels ligt de schets in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De iconische schets

De productie

Het prototype had dezelfde wielbasis als de Type 1. De 1,5 ton bestelwagen beschikte over 25 pk (19 kW). De aerodynamica van de eerste prototypes was niet ideaal. Een windtunnel werd gebruikt om het ontwerp te verbeteren. Het splitsen van de voorruit en aanpassingen aan het dak hebben de aerodynamica fors verbeterd. De productie was na de test door de CEO van Volkswagen goedgekeurd. Twee modellen werden destijds aangeboden. De Kombi en de Commercial. Niet veel later werden er meer modellen toegevoegd, de Microbus en de Deluxe Microbus.

De productie

Wittebrug en Volkswagen

Zoals gezegd bestaan de Volkswagen busjes niet alleen 75 jaar, maar heel Volkswagen bestaat 75 jaar in Nederland. In 1947 is het dealercontract tussen Volkswagen en Wittebrug ondertekend. In dat jaar werden de eerste VW Kevers naar Nederland gehaald en verkocht. Dit begin heeft de succesvolle toekomst van Wittebrug bepaald. Tien jaar later reden ruim 6.000 VW Kevers in de Haagse regio. De samenwerking tussen Wittebrug en Volkswagen hebben tot mooie successen geleid. En er komen als maar mooie momenten bij.

Wittebrug en Volkswagen

Van bus tot Buzz

Niet alleen bestaat Volkswagen 75 jaar in Nederland, maar ook de komst van de nieuwe elektrische ID. Buzz wordt dit jaar gevierd. Volkswagen organiseert de Bus tot Buzz Tour. Van de afgelopen 75 jaar maken 75 van de mooiste en meest bijzondere Volkswagen busjes een fantastische rit. Iedereen die in het bezit is van een Transporter kon zich aanmelden. Van alle aanmeldingen werd een selectie van 75 busjes gemaakt. De Tour gaat van start bij Pon in Leusden. Vervolgens zullen verschillende plekken bezocht worden die belangrijk zijn geweest in de geschiedenis van Volkswagen.

Van bus tot Buzz

Meer blog posts


Lees meer

De nieuwe Audi Q6 e-tron


Maak kennis met de nieuwe Audi Q6 e-tron.

Lees meer

bewonder tijdelijk de CUPRA Tavascan bij Wittebrug!


Op vrijdag 29 maart, zaterdag 30 maart en maandag 1 april vieren wij de opening van de CUPRA Garage Den Haag! Bewonder het nieuwste CUPRA model ver voor de officiele…

Lees meer
Lees meer